top of page

Photoshop’ta Animasyon Yapımına GiriÅŸ: Timeline

Photoshop’ta animasyon yapmak yeni bir konsept olmasa da uygulamanın kendisini bu konuda oldukça geliÅŸtirdiÄŸi bir gerçek. Bakıma girmiÅŸ timeline paneli, tanıtılan video layer’larıyla birlikte gelen keyframe animasyonları oluÅŸturma becerileri vb. konular yeniliklere verebileceÄŸimiz örnekler arasında. Bu sayede Photoshop’un giderek daha da deÄŸerli bir uygulama olduÄŸunda herkes hem fikir.

Hala After Effects kadar sinematik animasyonlar yaratma konusunda kırk fırın ekmek yemesi gerekse de ÅŸu an Photoshop üzerinde kompleks animasyonlar oluÅŸturmak mümkün. EÄŸer yeni bir program/uygulama öÄŸrenmek için harcayacak vaktiniz yoksa bu gerçekten iÅŸe yarar bir özellik haline geliyor.

Bu yazımızda, kompleks animasyonlar yapmanıza yarayacak birden fazla tekniÄŸi sizlerle paylaÅŸacağız. Timeline paneli üzerinde çalışacak ve farklı animasyon seçenekleri üzerinde duracağız. Layer, filtre ve smart object’lerin animasyon yapım sürecindeki yerlerini ve rollerini keÅŸfederken bu araçları birlikte nasıl kullanacağımızla ilgili de örnekler vereceÄŸiz. Konu ve tekniklerin geliÅŸmiÅŸliÄŸi göz önüne alındığında orta ve üst seviye bir Photoshop bilgisinin bu teknikleri uygulamak için gerekli olduÄŸunu belirtelim.

Timeline Paneline Genel Bir Bakış

Timeline paneli açıldığında size iki farklı timeline seçeneÄŸi sunar: video ve frame. Frame timeline’ı kare kare animasyonlar içindir ve bununla yapabilecekleriniz oldukça kısıtlıdır. Daha çok layer panelinizdeki layer’ları tekil karelere dönüÅŸtürmeye yarar. Burada, video timeline’a geçmek için daha çok frame’le uÄŸraÅŸmıyoruz; zaten o kadar olayı yok.

Photoshop’ta seçebileceÄŸiniz iki timeline vardır.

Video Timeline

Öncelikle keyframe animasyon nedir onu bir anlatalım. Keyframe animasyon, zaman çizelgesinde bir animasyonun anahtar noktalarını belirleyebildiÄŸiniz ve programın da arada kalmış kareleri birleÅŸik bir animasyon olarak yorumladığı bir animasyon sürecidir. Video timeline’ın da olayı bu iÅŸte; keyframe animasyon yapabiliyorsunuz. Önceki betimleme kafanızı çok karıştırdı deÄŸil mi? 

 

Gelin birlikte çok basit bir animasyonu keyframe animasyon’la yapalım ve ne demek istediÄŸimizi daha iyi anlatmış olalım. 

Video timeline panelinde yer alan bir layer, seçenekleriyle görüntülenir. Timeline ise o ana iÅŸaret eden indikatörü ve var olan keyframe’leri gösterir.

Yukarıdaki görseli dikkatlice incelediÄŸinizde göreceÄŸiniz gibi video timeline’ı, Layers panelindeki layer’ların bir sunumu ÅŸeklindedir. Timeline’daki her layer’ın seçeneklerine girebildiÄŸiniz dropdown menüler bulunuyor. Bu seçenekler de tabii ki animasyon seçenekleri oluyor. Bir layer seçeneÄŸini animate etmek için kronometre ikonuna tıklayın. Bu sayede keyframe animasyonu geçerli kılacaksınız. Keyframe’in var olan zaman indikatöründe de otomatik olarak yerleÅŸtiÄŸini göreceksiniz.

Kronometre ikonu, pozisyonlama özelliÄŸine sahiptir ve tıklandığında keyframe otomatik olarak timeline’a eklenir.

Var olan zaman indikatörünü timeline’da farklı bir noktaya sürükleyin ve layer’ı yeniden pozisyonlandırın. Yeni bir keyframe’in timeline’a eklendiÄŸini göreceksiniz.

Layer’ı hareket ettirdiÄŸimizde, zaman indikatörüne otomatik olarak yeni bir keyframe eklenmiÅŸ olur.

Animasyonu oynattığınızda objenin kanvas üzerinde bir pozisyondan diÄŸerine nasıl hareket ettiÄŸini göreceksiniz.

Photoshop, keyframe’ler arasında bir animasyonu bu ÅŸekilde otomatik olarak yaratır

LAYER TÄ°PLERÄ° 

Artık Photoshop’ta animasyon sürecinin asıl ilerlediÄŸine dair bir fikrimiz olduÄŸuna göre, sıra animate edilebilecek layer’lara biraz daha yakından bakmaya geldi. Farklı layer’ların farklı animate seçenekleri olduÄŸu için hangi tür layer kullanacağınıza dikkat etmeniz gerekiyor. 

Standart (piksel) layer, adından da kendini ele verdiÄŸi gibi, piksel bilgisini içeriyor. Bu Photoshop’taki en bilindik ve basit layer’dır ve seçenekleri de ÅŸu ÅŸekilde sıralanır:

  • Pozisyon

  • Opasite

  • Stil

Timeline’da yer alan standart bir layer’ı, seçenekleri açık bir ÅŸekilde görüyoruz.

Layer’ımıza layer mask ya da vektör mask eklediÄŸimizde maskelere özel seçenekler ortaya çıkmaktadır. Bunlar da ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor:

  • Layer ya da vektör mask pozisyonu

  • Layer ya da vektör mask etkinleÅŸtirme

Layer mask’ıyla timeline’da yer alan bir layer.

Vektör mask’ıyla timeline’da yer alan bir layer.

Shape layer’ı da ise bir biçim ya da çizgi parçasını içeriyor. Bu biçim, shape araçlarından birinden ya da pen’den oluÅŸabilir. Biçimler ve çizgi parçaları vektör mask bilgisiyle oluÅŸtukları için, aynı mask seçenekleri, diÄŸer layer seçeneklerinin yanında yer alır. Sakin olun, görselle daha iyi anlayacaksınız. 

  • Pozisyon

  • Opasite

  • Stil

  • Vektör mask pozisyon

  • Vektör mask etkinleÅŸtirme

Layer seçenekleri ortaya serilmiÅŸ, timeline’da yer alan bir shape layer.

Text (metin) layer’ı da evet, tahmin ettiÄŸiniz gibi düzenlenebilen metin içeriyor. Metin pikselleÅŸtirilmiÅŸse artık bir text layer’ı deÄŸildir; piksel bilgisi içeren standart bir layer’dır. Uyanık olun. Layer seçenekleri ise:

  • Transform

  • Opasite

  • Stil

  • Text warp

Layer seçenekleri ortaya serilmiÅŸ, timeline’da yer alan bir text layer.

Yukarıdaki layer türlerinin kombinasyonu olan smart object ise, bir layer dürümü gibidir. Bu durumda orijinal layer özelliklerinin yanına birkaçı eklenir:

  • Transform

  • Opasite

  • Stil

Layer seçenekleri ortaya serilmiÅŸ, timeline’da yer alan bir text layer.

Smart object kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Åžöyle ki smart object orijinal layer ya da layer setinin kalitesine sahiptir ve farklı boyutlarda ölçeklediÄŸinizde bana mısın demez, kalitesini korur. Ama onun da sınırları vardır ve orijinal layer’dan daha büyük bir boyuta ölçeklenemez. Siz iÅŸi inada bindirirseniz de kalitesinde düÅŸüÅŸ yaÅŸar.

​

Video layer’ı ve 3D layer, tam da bu noktada bahsetmemiz gereken diÄŸer iki layer türü olarak göze çarpıyor. Bu iki layer türü, daha önce seçeneklerini ve özelliklerini anlattığımız diÄŸer layer’lardan farklıdır; hatta tamamen eÅŸsizdir. Video layer’ı, kendi seçeneklerine sahip bir layer grubundan oluÅŸurken 3D layer ise aynı ÅŸekilde kendine has seçeneklere sahiptir ve diÄŸer layer’lardan tamamen farklı bir düzlemde manipüle edildiÄŸi için oldukça kompleks bir yapıdadır. Bu iki layer’ın eÅŸssizliÄŸi göz önünde bulunduralım ve burada daha fazla detaya girmeyelim. AÅŸağıda timeline’da nasıl görüntülendiklerine göz atalım ve olayı daha iyi kavrayalım.

Seçenekleri sıralanmış bir ÅŸekilde timeline’da yer alan bir video layer grubu.

Burada sizleri bu iki acayip layer türüyle baÅŸ baÅŸa bırakıyoruz. Gerekli mücadeleyi vererek video ve 3D layer üzerine gidebilirsiniz. Biz bu yazıda geleneksel layer’lara odaklanmayı seçtik. 

LAYER ÖZELLÄ°KLERÄ°

Layer türlerini detaylı bir ÅŸekilde inceledikten sonra, ÅŸimdi sıra animasyon için kullanacağımız seçeneklere ışık tutmaya geldi. Bu özelliklerin neler yapabildiklerini ve limitlerini anlamak, bu özellikleri kullanarak animasyon yaparken çok önemli. Gelin birlikte yaygın animasyon seçeneklerine göz atalım.

​

Position özelliÄŸi X ve Y eksenlerinde hareket etmemizi saÄŸlar. Move aracıyla pozisyonu deÄŸiÅŸtirebilirsiniz.

Objenin pozisyon özelliÄŸi, topun saÄŸdan sola hareket edeceÄŸi ÅŸekilde keyframe’lendi.

Opacity bir layer’ın opasitesine keyframe etmeye yarar. Opacity kontrolü layer panelinde bulunur

Objenin opasitesi, bir sönümlenme animasyonu yaratmak için %0’dan %100’e keyframe’lenmiÅŸ.

Style özelliÄŸi, layer’ın still layer’larını keyframe’lemeye yarar. Layer panelinde bir layer’ın üzerine iki kere tıklayarak layer still’lerine ulaÅŸabilirsiniz.

Objenin layer stilleri (Bevel ve Emboss, Color Overlay ve Drop Shadow), bir nabız animasyonu oluÅŸturmak için keyframe’lenmiÅŸ.

Layer mask ya da vektör mask position keyframe’leri, her maskenin x ve y eksenlerindeki keyframe’leridir. En iyi ÅŸekilde çalışmaları için maskenin layer’la baÄŸlantılanmamış olması gerekir.

Maskenin pozisyonu, layer’ın üzerine gelecek ÅŸekilde kayframe’lenmiÅŸ durumda. Bu sayede arka plan layer’ı görünür hale geliyor.

Bir layer’ı ya da vektör mask’ı açıp kapatmak da mümkündür. Layer > Layer Mask’a gelip Enable ya da Disable’a tıklayarak iÅŸlemi gerçekleÅŸtirebilirsiniz. Layer panelinde shift’e basılı tutup layer mask’a tıkladığınızda da maskeyi açıp kapatabilirsiniz. 

Maske açık olacak ÅŸekilde keyframe’lenmiÅŸ, sonrasında kısa bir süreliÄŸine kapatılmış.

Text layer’larına özel olarak Text Warp özelliÄŸi, herhangi bir text warp’ını bir text layer üzerinde keyframe’lemeye yarar. Type > Warp Text’e gelerek efektlerin listesine ulaÅŸabilirsiniz.

Warp animasyonu saÄŸlamak için bir bayrak warp’u metin üzerine keyframe’lenmiÅŸ.

Transform özelliÄŸi, bir layer üzerinde keyframe dönüÅŸümü yapmaya yarar. Rotasyon ve ölçekleme gibi farklı dönüÅŸümlere Edit > Transform üzerinden ulaÅŸabilir ya da CMD ile T’ye aynı anda basarak serbest dönüÅŸüm moduna geçebilirsiniz.

Büyüyüp dönen bir yıldız animasyonu yaratmak için objeye ölçeklenme ve rotasyon özellikleri keyframe’lenmiÅŸ. 

bottom of page